FIRA TRANDAGEN 25 MARS

 

 När tranorna åter syns på himlen efter sin vintervistelsen på varmare breddgrader betyder det att våren och ljuset är här. Detta firar vi i sydöstra Sverige med Trandagen, en tradition som sträcker sig ända tillbaka till 1500-talet. Om man lämnade en liten glipa öppen vid fönstret eller spisen, så kunde tranan ta sig in och lämna något gott och trevligt till barnen.

Trandagen firas 25 mars, samma dag som Marie bebådelsedag, nio månader före jul. Vad barnen fått i gåva har varierat genom seklen, numera är det oftast godis och/eller någon liten leksak. Enligt traditionen hänger man upp en strumpa i sänggaveln kvällen den 24 mars. Tranan kommer sedan under natten till den 25 mars. Den lämnar ibland spår efter sig genom fotavtryck eller kanske en och annan fjäder eller fågellort.  

Kanske bor du i en annan del av vårt land eller rentav på någon helt annan plats i världen. Låt inte geografin hindra utan anamma Trandagen ni också, vi törs lova att den kommer göra succé hos barnen. Och vem älskar inte att se glädjen i deras ögon när de blir överraskade?