HÅLLBARA AKTIVITETER

 

 

 •  Idag introduceras barn för hållbarhet redan på förskolan. De får tidigt lära sig att källsortera, inte ta mer mat än vad de orkar äta upp och att använda material från naturen i sitt skapande – bland mycket annat. Det är viktigt att fortsätta uppmuntra detta hemma. Vi har listat några aktiviteter att göra tillsammans med barnen som alla tar sin utgångspunkt i att leva mer hållbart och minska det avtryck vi lämnar på miljön.

  · Uppfinn en helt ny maträtt genom att laga middag av resterna i kylskåpet. Som inspiration: Överbliven kokt pasta, grönsaker som börjar se vissna ut och en ostkant blir perfekta ingredienser i en pastagratäng.
  · Ta med dig barnet till återvinningsstationen för att slänga tidningar och förpackningar. De brukar bli väldigt stolta när de får hjälpa till att lägga saker i rätt container.
  · Dags att rensa ut urvuxna kläder och leksaker som barnet tröttnat på? Samla ihop dessa och anmäl er till en bakluckeloppis i ert närområde. Eller varför inte anordna en egen loppis utanför den egna tomten?
  · Besök en second hand-butik och låt barnet välja en leksak. På detta sätt ger ni en leksak ett andra liv. Både bra för plånboken och för planeten.
  · Ofta har museer gratis inträde för barn och erbjuder en hel del aktiviteter som tilltalar dem.
  · Besök ett bibliotek och låna ett gäng böcker att läsa vid nattning. De flesta barn älskar att gå och bläddra bland alla böcker och få välja ut sina favoriter.
  · Kolla om det finns några svinnsmarta varor nästa gång ni besöker mataffären. Ibland prissänks varor som närmar sig bäst-före-datum, men de flesta livsmedel håller betydligt längre. Frys in grädde med kort datum i istärningskuber, gör en stor kanna smoothie med juicen eller varför inte baka en smarrig kaka med frukten som börjat få lite skönhetsfläckar.
  · Odla era egna kryddor på fönsterbrädan i köket. Antingen sår ni från frö eller köper favoritkryddan och planterar i en kruka. Låt det bli barnets uppgift att vattna och sedan klippa av en bunt att krydda grytan med.
  · Gör en utflykt till skogen och låt barnet plocka material att skapa med hemma. Av löv kan ni göra en girlang, stenar kan målas som olika djur och ljusfatet kan dekoreras med kastanjer.