Barry Blå och den griniga björnen

 

En solig oktoberdag är Barry Blå ute i skogen och letar efter svamp. Han har bjudit in sin vän Chippy på middag och hoppas kunna bjuda honom på en god svampsoppa. Det är en vacker dag och det tar inte lång tid innan Barry hittar en bra svampplats. Medan han plockar svampen visslar han en liten låt som han alltid gör när han är på gott humör. När nästan halva svampkorgen är full hör han ett knäckande ljud. Barry vänder sig om och där står en björn med ett argt uttryck i ansiktet.
- Hej Herr Björn, hur mår du? frågar Barry försiktigt.
- Vad är det för hemskt ljud? morrar björnen.
- Min vissling?
- Visslande?! Det låter mer som ett dimhorn! Det ger mig huvudvärk.
- Ursäkta mig, Herr Björn, men varför är du på så fruktansvärt humör? frågar Barry. Och varför är du ens uppe, borde du inte ligga i vila nu? Det är oktober.
- Det är väl det som är problemet, säger björnen. Jag kan inte somna! Jag har försökt i flera veckor.
- Åh, så det är därför du är grinig. Jag är alltid på dåligt humör när jag inte sover. Jag kan hjälpa dig.
- Verkligen? Hur?
- Lätt som en plätt! Allt vi behöver är lite varm mjölk och en tidning.
Barry och den griniga björnen går hem till björnens stuga. På vägen passerar de matbutiken och köper en mjölk och den tidning som Barry behöver för att hjälpa björnen. Efter att ha druckit den varma mjölken kryddad med kanel hoppar björnen i säng.
- Är du säker på det här? frågar han Barry.
- Absolut! Nu ska jag läsa för dig. Vilken är din minsta favoritdel av tidningen?
- Sportens resultat.
- Jag håller med, de är riktigt tråkiga. Du kommer att somna på nolltid!
Barry har faktiskt rätt! Han är bara halvvägs genom lacrosseresultaten när han hör björnen snarka. Han lägger tyst ifrån sig tidningen och viskar god natt. När björnen och Barry Blå möts igen, i april, är vresigheten borta. Björnen vinkar glatt mot Barry och har ett stort leende på läpparna. Och för er som inte tror att björnar faktiskt ler kan jag säga att de gör det. Men bara om de sover gott.