Sagan om hur allt började 

 

Historien jag ska berätta hände för väldigt länge sedan. Det hände faktiskt för så länge sedan att ingen på jorden minns det.
"Hur vet vi då att det är sant?" kan du fråga dig själv. Tja, det är grejen med historier, ser du. Du vet aldrig. Antingen tror du på dem, eller så gör du det inte. Det är ditt val. Så för väldigt länge sedan på ett landsväg norrut fanns det ett folk som hette vikingarna. Landet var kallt och hårt och hade gjort vikingarna till ett starkt, modigt folk. (Dessutom hade det gjort dem fruktansvärt törstiga efter mjöd, men det är en annan historia.)

          Vikingarna var äventyrliga och stora seglare, och på somrarna överlämnade männen gårdarna till sina fruar och åkte iväg i sina långbåtar för att se världen. För att vara ärlig nöjde de sig oftast inte med att bara se världen, de försökte också erövra den genom att plundra, plundra och plundra. Du förstår, förr i tiden var det mycket mindre byråkratiskt fuzz om äganderätt och vikingarna levde mer enligt principen ”finders keepers” och om det innebar att bekämpa dem som faktiskt hittade skatten först, så får det vara så.

            Vikingastammen denna historia handlar om kom från en liten by som heter Thor’s Ridge. De var något annorlunda än andra vikingar. De var lika modiga och äventyrliga, men de var inte så stora seglare. För att göra en lång historia kort, på sin första resa tog de en konstig vändning och gick vilse. I dagar - till och med veckor - drev de runt på det kalla och ensamma havet och när de äntligen såg land trodde de att de hade nått Storbritanniens rika kust. Men i stället för dragiga slott och fuktiga kloster hittade de något bättre. Något de aldrig sett förut - en paradisö full av leksaker!

          Kung Gösta, som var en mycket demokratisk kung, (och också lite sjösjuk) frågade sina vikingakamrater om detta kanske var ett tecken från Thor - en av deras mäktiga gudar - att sluta med sjösäsongen och bara stanna här på denna underbara plats. Resten av vikingarna, som hade varit något skeptiska till vikningalivets plundringssida, var alla överens. Inte för att de var rädda, inte alls, men allt detta plundrande och plundrande verkade så brutalt.
- Det skulle inte förändra det faktum att vi är vikingar, jarlen och kung Gösta närmaste man. Vår strävan är bara något förändrad.
- Visst är vi fortfarande vikingar! försäkrade kung Gösta. Men istället för att erövra världen med rädsla kommer vi att erövra den med lek!

          Och det var precis vad de gjorde. Snart blev de förlorade vikingarna på sin leksaksö en legend som reste världen snabbare än någon långbåt och varade längre än någon stört. Många år senare, 1974, nådde legenden en annan Gösta, en man som råkade bo i en liten by som heter just Thor’s Ridge i ett land långt norrut. Liksom sin föregångare var Gösta en modig man med visioner. Han var också bra på siffror och bestämde att det var dags att gå företag. Detta blev födelsen till Viking Toys och mer än fyra decennier senare har Gösta Kjellme och hans andra vikingar förenats i den ädlaste strävan av dem alla: att ge lycka och lekfullhet till alla barn i världen! Och någonstans långt ute på havet finns de förlorade vikingarna från Thor’s Ridge som fortfarande leker på sin paradisö full av leksaker. Väljer du att tro på historien? Och hur kan du inte?