LEKSAKER SOM ANDAS HÖG KVALITET OCH TIDLÖS SVENSK DESIGN

Viking Toys leksaker andas tidlös svensk design och hög kvalité. Genom åren har Viking Toys mottagit flera priser för utmärkt design, funktion och kvalitet. Vår design och kvalitet speglas i vad vi kallar våra ”Fem S”, Safe, Soft, Simple, Silent and Strong”. Genom de här kärnvärdena vill Viking Toys berika barns lek så att lek och våra produkter håller över en livstid.

Material

 

Vi vill att våra leksaker ska hålla i många år och därför använder vi bara högkvalitativa material i våra produkter. Alla våra leksaker är tillverkade i livsmedelsklassade material. Vi använder främst LDPE i våra leksaker. De mjuka materialen vi har valt är så pass tåliga att de förblir hela samtidigt som de behåller sina färger oavsett om de utsätts för sol, kallt eller regnigt väder. Axlarna till våra leksaksbilar är tillverkade av starkt rostfritt stål som tål fuktiga förhållanden och även är rejält motståndskraftiga. Bilarnas mjuka hjul tillåter våra leksaker att fortsätta rulla tyst i många år framöver.

Testning

 

Alla Viking Toys leksaker genomgår noggrann och kontinuerlig testning enligt fem världs säkerhetsstandarder. EN71 (Europa), ISO8124 (Australien), ASTM & CPSIA (USA), CCC (Kina) och den japanska lagen om livsmedelsrening. Detta gör att vi lever upp till alla kriterier som idag ställs på en leksak. Utöver testning av ackrediterade laboratorier från tredje part som Bureau Veritas (www.bureauveritas.com), utför vi även kontinuerligt provning för att säkerställa att våra leksaker uppfyller säkerhetskraven i dessa standarder.

Viking Toys fem S

 

Safe
Våra leksaker är säkra även för de yngsta. Alla våra leksaker genomgår kontinuerligt tester och uppfyller de fem största säkerhetsstandarderna i välden. Den plast vi använder är godkänd för kontakt med mat och innehåller inga gifter eller skadliga ämnen. Inga delar på våra leksaker kan heller lossna.

Soft
Våra leksaker är tillverkade av mjuk och smidig plast. Rundade former gör att barnen inte kan skära eller skada sig på något sätt. Vårt mjuka material gör att leksakerna inte heller kan skada exempelvis golv eller möbler.

Strong
Våra leksaker är extremt tåliga och hållbara, tack vare kvaliteten på plasten och kraftiga axlar i rostbeständigt stål. Leksakerna tår att diskas i diskmaskinen och håller i flera generationer.

Simple
Våra produkter har en rund och enkel design i syfte att inspirera barnen att använda och utveckla sin fantasi.

Silent
Tack vare de mjuka gummihjulen, de runda formerna och den mjuka plasten är våra leksaker mycket tysta. Detta är uppskattat framförallt på förskolor där många barn leker samtidigt.

Läs mer

Design

 

Viking Toys har sedan starten skapat ett eget formspråk vilket gör att leksakerna lätt känns i gen. Vår första designer, Björn Alskog, började designa för oss 1974 och gjorde de enkla prototyperna med sina bara händer av lera, kartong och trä. Han fortsatte att designa för oss fram till sin pension år 2007. 2008 började vi samarbeta med Henrik Johansson som lyckats vidareutveckla vår design och skapat nya produkter baserade på de ursprungliga principerna för vad leksaker från Viking Toys står för.

Björn Ahlskog

Designer 1996-2007

”För att utforma bra leksaker måste man ha barnasinnet kvar. Faktiskt tycker jag att formgivaren själv måste vara en person som gillar att leka och tänka som ett barn som jag gör. Jag föredrar att designa genom att bygga en modell av produkten bit för bit, i kartong eller trä. När det gäller Viking Toys bestämmer vi ofta på våra produktmöten vad som ska utformas. Ibland har jag egna idéer som jag presenterar för Viking Toys. För att vara aktuell för Viking Toys måste leksaken uppfylla Viking 5S-kriterierna … den måste vara säker, enkel, stark, mjuk och smidig. Säkerheten är utan tvekan det viktigaste”.

Henrik Johansson

Designer since 2007

“Viking Toys ger uttryck åt en unik produktdesign som adderar värden till varumärket. Som huvuddesigner för Viking Toys är det mitt uppdrag att fortsätta längs denna framgångsrika väg och att accentuera varumärkesidentiteten i alla nya produkter och koncept. En typisk produkt från Viking Toys ska utformas utifrån klassiska, grundläggande lekvärden och kombinera dessa värden med ett modernt perspektiv på barnets värld idag. Mitt mål är att skapa leksaker som berikar leken, håller leken vid liv och får barn att leka.”

Viking Toys är ett svenskt företag med svensk design.

Viking Toys har testats och godkänts för barn 1 år och uppåt.

Våra leksaker är också diskmaskinssäkra.

Vad är leksakerna från Viking Toys gjorda av?

Alla Viking Toys högkvalitativa leksaker är tillverkade av livsmedelsklassad plast. I den plast vi använder finns varken tillsatser eller giftiga ämnen, inte heller i gummit på hjulen. Plasten är därför helt ofarlig för barnet. Vi använder främst LDPE (lågdensitetspolyeten) i våra leksaker, även om vissa smådelar och figurer är gjorda av högkvalitativ ABS-plast (akrylonitrilbutadienstyren), som i LEGO. Alla våra däck är gjorda av mjuk plast.

 

Innehåller Viking Toys leksaker ftalater?

NEJ, Viking Toys Leksaker innehåller inte ftalater eller mjukgörare av något annat slag som anses vara cancerframkallande eller skadliga på något sätt. Alla våra leksaker testas också för 7 kända skadliga ftalater för att följa CPSIA och EC regler.

Vanliga frågor

Uppfyller Viking Toys internationella säkerhetsstandarder för leksaker?

JA, alla Viking Toys leksaker testas med regelbundenhet av ackrediterade testlaboratorier och uppfyller alla relevanta delar av den europeiska leksaksstandarden (EN-71), den amerikanska leksaksstandarden (ASTM), USAs CPSIA-krav, australiensiska och Nya Zeelands standarden (AS / NZS ISO 8124), CCC (Kina), Japans lag om livsmedelsrening och alla andra kända nationella säkerhetsstandarder för leksak. Testcertifikat är tillgängligt på begäran för alla produkter som är tillgängliga i ditt land.

 

Innehåller Viking Toys leksaker bisfenol A?

NEJ, Viking Leksaker är fria från BPA.

Innehåller Viking Toys leksaker bly eller andra tungmetaller?

NEJ, bly används inte i någon av våra produkter eller färg eller bläck. Alla våra material testas också kontinuerligt för spår av bly, krom i enlighet med amerikanska och EU-föreskrifter.

 

Är Viking Toys leksaker lämpliga för små barn?

Ja, alla Viking Toys leksaker har testats och godkänts för barn från 1-3 år, vilket betyder att de är lämpliga även för mindre barn.