Vi är ett familjeföretag baserade i Torsås, Småland som designar och tillverkar hög kvalitativa och hållbara leksaker sedan 1974.
Viking Toys är resultatet av Göstas övertygelse att leksaker bör vara så hållbara de kan överleva hård lek. Hållbarhet och hög kvalitet har alltid varit ledande ord och grunden av Viking Toys.

48 år med Viking Toys 


Jag heter Gösta Kjellme och det var jag som startade Viking Toys. Här nedan är min berättelse över Vikings 48år. 
 
Fram till sommaren 1974 jobbade jag med försäljning och export på ett leksaksföretag i Malmö där jag lärde mig mycket och där även mitt leksaksintresse växte fram. Jag fascinerades av försäljning och ännu mer av tillverkning av leksaker. Jag startade Viking Toys i December samma år då jag kände mig mer självsäker och redo för något eget och nytt. Viking Toys började i en mycket liten skala hemma i min fars garage med två plastmaskiner som jag hade köpt in. Där sattes den första produktionen av leksaker i gång. Det var en mycket familjär produktion där även min mamma hjälpte till när jag var iväg på mina säljresor. Efter ett par år ingick jag ett samarbete med Samhall som på den tiden hade plasttillverkning i Vimmerby samt Västervik. Vi delade då på tillverkning varav de stod för ungefär 75% av tillverkningen. Det gjorde att jag kunde ha kvar en liten del av produktionen här i Torsås och tilläts då även att lägga mer tid och fokus på produktutveckling och försäljning. Två delar som än idag ger mig stor lycka.    
 
Min första mässa var i Nürnberg 1977 och det blev en total succé! Min affärsidé var att tillverka de bästa tänkbara leksakerna i mjuk och oförstörbar plast. Det mest speciella var att alla mina leksaker var böjbara och flexibla redan från start. Det bästa sättet att förklara kvaliteten var genom att hoppa och stampa på leksakerna. Därefter krävdes det inte så mycket mer försäljningssnack. Hoppar man på en leksak och den håller, så finns det inte mycket mer att förklara. Succén var ett faktum och vår försäljning tog fart. Den första ordern gick till Sydafrika. Det var endast några få produkter jag kunde erbjuda, tre sortiment med några olika modeller i vardera: 7 cm, 10 cm och 15 cm. Redan året efter hade jag ett bredare sortiment och efterfrågan blev genast mycket större. Då fick vi kontakt med bland annat USA som blev vår distributör i hela 42 år. I bland annat Australien har vi fortfarande samma distributör efter 41 år.  
  
Hösten 1996, efter 3-4 jobbiga år, började jag leta efter en ny plastfabrik. Först i Kina, men jag gillade inte sättet där. Efter ett drygt halvår, våren 1997, fann jag en fabrik i mitten av Thailand, närmre bestämt i Narkon Ratsasima som stämde överens med min syn på hur man till exempel behandlar sin personal och hur stämningen på en arbetsplats ska vara. I hela 15 år hade vi vår produktion i den fabriken och jag skaffade mig många goda vänner som jag än idag fortfarande träffar. Dessvärre hände samma här som i Sverige 15 år tidigare, priserna skenade i höjden med nästan 100% och vår försäljning sjönk.  
 
Så 2012 blev det en flytt och denna gång till Vietnam där vi har vår produktion idag. Det ska dock sägas att jag först gjorde ett tappert försök att flytta produktionen till Sverige. Dock föll detta på att vi har mycket manuella monteringsarbeten i vår produktion. 

Att flytta en hel produktion från Thailand till Vietnam när vi har ca 450 verktyg, och varje verktyg väger ca 200 kg (totalt ca 90 ton), var en stor utmaning och det blev en ny erfarenhet. Vi ägde även ett antal monteringsmaskiner vi flyttade med. Under åren har vi byggt upp ett mycket bra samarbete med ägaren av fabriken, Christoffer. Idag ser jag honom som en vän och som en kollega. Vi har också en anställd på fabriken, Tuan Ho som är vår produktionsansvarige.  
 
Nu har det blivit 2022 och min största dröm har gått i uppfyllelse: Årsskiftet 20/21 tog min äldsta dotter Caroline över som VD för Viking Toys. Inte nog med det så jobbar båda mina andra döttrar också i företaget. Jag är fortfarande mycket involverad i Viking Toys och har nöjet att komma till vårt huvudkontor i Torsås varje dag. Jag stormtrivs, trots de senaste årens motgångar med pandemin. Vi satsar hårt på vårt hållbarhetsarbete och vår Ecoline-serie. Det är med stor glädje och vi ser förväntansfulla fram mot vad framtiden har att erbjuda.